Sandlåda

2010-07-01

Som nybliven pappa hemma ledig med en son som vill leka med nya saker hela tiden, och som gillar att gräva i blomkrukor efter jord att leka med passar det bra att bygga en sandlåda. Själva ramen skruvades ihop av 20 stycken begagnade 2x3 tums reglar, 150 centimeter långa. Spikbleck och ankarskruv håller ihop delarna. 

ram till sandlåda
Ramen till sandlådan.

Ramdelarna  skruvades ihop i hörnen med långa skruvar så att få en stadig sandlåda. För att barnen ska ta sig upp i sandlådan själva ska den grävas ner i jorden en bit, och för att  undvika att sanden blandar sig med jorden under sandlådan lade vi markduk i botten. Duken sticker ut  en bra bit utanför lådan  för att hålla ogräset borta. Närmas kanterns ska det bli stenplattor för att underlätta gräsklippningen. Utsidan av ramen och locket målades för att stå emot väder och vind lite bättre, insidan förblir obehandlad så att inte något barn behöver äta upp en massa färgrester. Av samma anledning tycker jag inte att det är lämpligt med impregnerat virke i en sandlåda, lite för mycket gifter för att set ska bli bra.

grop till sandlådan
Ramen i gropen, med markduk under.

För att få ett lock som alltid finns där det ska användas och är lätt att ta av så är locket tvådelat och dubbelt vikbart. På ena halvan består sittplankan av en 45x145, och den andra två 21x145 som läggs på varandra med ett gångjärn när locket är öppet.
Lock
Locket.

Den andra brädan viks ovanpå den första som sittbräda, den tredje och senare blir ryggstöd.

Sand!

2010-07-01

Vad är en sandlåda utan sand? Bara en tråkig låda, så ett lass sand införskaffades.
Sand
 En ivrig sandlådeanvändare snabbtestar sanden.

Sanden hann inte komma ner i sandlådan innan den provades.

Sandlåda med lock
Sandlåda med locket ditlagt för att se att det passar.

sandlåda med målat lock
Sandlåda med locket målat, och stenplattor närmast för att slippa klippa gräset.

Runt om sandlådan plaerades 40x40 cm betongplattor för att lite låttare kunna hålla gräs och ogräs borta från sandlådans ytterkanter. Det underlättar gräsklippningen och gör det lättare att sopa bort sand som hamnat utanför.

Den färdiga sandlådan

2010-08-31
Sandlåda med lock

Anton trivs bra i sin sandlåda.
Sandlåda öppet lock
Sandlådan med öppet lock.

Navigering