Kajak

2017-08-01

Det kan väl inte vara så svårt att bygga en egen kajak? Det finns ett flertal ritningar på nätet, men ingen jag hittat med färdiga dxf-filer för att påbörja tillverkningen direkt. Min första kajak vill jag ska vara relativt enkel, det ska snabbt gå att få till ett resultat som är tillräckligt bra för att kanske i framtiden bygga en mer avancerad modell. Det finns två olika grundmodeller när det gäller dukklädda kajaker, dels de som har spant som böjs med ånga för att få rätt form, och sedan knyts fast i längsgående ribbor, dels det som på engelska kallas för "Fuselage frame", med tvärskott i plywood i vilka de längstgående ribborna fälls in. Plywood låter som ett mycket enklare alternativ då det går bra att fräsa ut varje tvärskott för sig.
Mitt val föll på en Freeb-12 http://www.kudzucraft.com/web/boat-designs/freeb från Kudzu Craft. Ritningen finns tillgänglig som PDF.

Ritningen är egentligen bara en samling koordinater över hörnpunkterna på tvärskotten, utan hänsyn till att de längsgående ribborna ska fällas in, eller någon tjocklek på själva ramen. Det är amerikaniserade mått med många detaljer som är avrundade tum-mått, plywooden ska vara 1/2 tum tjock, minsta bredd på plywooden en tum osv.


Att bygga från en sådan ritning utan datorstöd skulle jag uppleva som svårt, men
efter några timmar framför datorn började de fyra tvärskotten ta form.

Reling är 21x43, det går 8 meter. Köl, toppribba och nedre sidoribbor är 15x27mm, ungefär 16 meter, från Byggmax, de planhyvlade listerna är kvistfria och går bra att böja.

Ribborna knyts fast i plywooden med vaxad sentråd. Jag beställde sentråd att knyta fast delarna med.
Duken är beställd från Extremtextil, det är en nylonduk som väger 310g/m2 (9 oz/yd2) och är 1690mm bred för att nå runt hela kajaken, omkretsen är 1570mm som mest.


Fräsning

2017-08-06

Tvärskotten ska enligt ritningen vara i 1/2" marinplywood. Jag hade ingen 1/2" så jag limmade ihop två 9mm skivor med titebond III och fräste ut delarna. Viktskillnaden mellan 1/2" och 18mm är inte så stor för så små bitar, och det är säkrast att det håller. I tomrummet inuti varje tvärskott ritade jag in en monteringsgaffel för att centrera tvärskottet över den 2x6" regel som används som monteringshjälp.
Fräser med en rak enskärig 3mm pinnfräs utan spiral, den ger fina snitt och materialet ligger stilla.
Plywood med 14 lager, 18mm tjock.
Alla kanter rundas av med handöverfräs.

Montering

2017-07-31


De längsgående ribborna fasas av med hyvel så att hörnen inte ska bli så vassa, ribborna hålls på plats med tvingar och knyts sedan fast i tvärskotten. Längst fram och bak snedkapas ribborna och knyts fast. Snedkapningen är svår att få till då man måste kapa stegvis en bit i taget för att kunna få till ett avslut på ribban som ligger an mot plywooden i för och akter.

Skelettet klart

2017-08-079.9 kg, utan duk.

Sarg

2017-08-08

Min CNC-fräs är inte tillräckligt stor för att fräsa hela sargen i ett stycke, sargen fick delas upp i fyra delar för varje varv. Skarvarna ritade som bilden ovan, med ett finger år varje håll från mittlinjen för att få skarven lite starkare. Den undre delen av sargen är tillverkad av 2 lager 9mm plywood, och sen en del med en läpp uppepå för att kunna sätta fast ett kapell. Skarvarna för alla varv är förskjutna för att undvika försvagningar. Hål förborrades för att underlätta positioneringen av de tre lagren.


Limmad förlängning.

Färgtest

2017-08-30


Två plywoodcirklar, diameter 100/130 och 131.5/160mm frästes ut ur dubbelplywood. Dukbitar klämdes fast mellan, och så ett färgprov. Först utspädd sedan outblandad "International Original" fernissa i tre lager.

Sy tyget

2017-08-30Jag markerade mitten på tyget och la det på undersidan av kajaken, sydde för och akter. Vände kajaken rätt väg, och började sy från fören mot sittbrunnen.
Samma sak från aktern till sittbrunnen.

Sargen spänns ner runt kölen med ett spännband för att den ska kunna fjädra upp lite när tyget är fäst, så att det ska bli mer sträck. Tyget går in i sittbrunnen under sargens bottendel, upp och sen ut mellan underdel och överdel. Delarna kläms ihop av 20 stycken M4x35 försänkta rostfria skruvar. Sargens främre och bakre del var svårast att sträcka tyget runt, man får klippa många jack i tyget för att kunna sträcka. En glödgad tretumsspik trycktes ner genom skruvhålen för att göra hål i tyget.

Söm på ovansidan.

Om det är lite slappt tyg någonstans kan man prova att sträcka med värme, blöt tyget med vatten och stryk med strykjärn så sträcks det ganska bra.


Insidan

Köllist

2017-08-30

En rostfri plåtremsa, 16x1.5mm skruvades fast längst kölen som nötskydd.


Måla

2017-08-30

Fyra varv med utspädd och sen normal International Original fernissa.

Budget

2017-08-28

Del
Pris
Inköpsställe
Tyg
440 kr
extremtextil.de
Planhyvlade lister
530 kr
Byggmax
Rostfria skruvar, muttrar, brickor
180 kr
ebay.co.uk
Färg till trä, "International Original"
149 kr
Jula
Sentråd
110 kr
STOORSTÅLKA
Färg till duken, "International Original" 2x149kr
Jula
Hemostater, synålar
30 kr
ebay.com


Summa:
1737 kr

Bilder

2017-09-29

Den flyter!


Navigering