Äggkläckningsmaskin

1999-12-07


Genomlyst ägg


Hur svårt kan det egentlign vara att förvandla ett befruktat hönsägg till en kyckling ? Till och med en höna klarar ju av det och dom är inte direkt kända för att vara smarta. Så jag byggde tillsammans med en kompis en liten äggkläckningsmaskin med plats för 22 ägg. Den bästa informationen om hur man gör hittade jag på nätet, är du intresserad att bygga en egen äggkläckare så kolla lite närmare på följande sidor:

http://www.msstate.edu/dept/poultry/avianemb.htm

http://www.urbanext.uiuc.edu/eggs/index.html

Det viktiga är att hålla en jämn temperatur på 38°C och att höja luftfuktigheten när kläckningen närmar sig, hönskycklingar tar 21 dygn på sig innan de kryper ut ur skalet. För att kunna hålla 38°C inne i äggkläckaren så måste luften värmas upp, och det lättaste sättet att värma någonting är med elektricitet, och ett elektriskt värmelement som alla har hemma är glödlampan. Jag använde mig av 4 stycken 40W glödlampor och två små fläktar för att få jämnare temperatur, allt kopplat till en enkel termostat för reglering av temperaturen. Temperaturen varierade inte mer än +/- 0.4°C vilket är fullt tillräckligt. 

Av någon anledning så måste äggen vändas ett par gånger per dygn, annars så dör kycklingarna. Vändningen kan man lösa på flera olika sätt men jag valde att lägga äggen på två rundstavar som kan vridas utifrån och därmed rotera på äggen, en av raderna konstruerades med automatisk vändning av äggen med en liten elmotor, Clas Ohlson har en motor som har 1 varv/minut på utgående axel.

Bilden överst på sidan är av ett genomlyst ägg, 48 timmar efter placering i äggkläckaren. Genomlysaren består av en gammal kaffeburk med en glödlampa innuti, och en gummiduk med ett 15 millimeters hål som läggs över hålet i kaffeburkens botten. I ett mörkt rum kan man tydligt se in i ägget för att kontrollera om embyot börjat växa eller inte.
Ett befruktat hönsägg kan enligt uppgift sparas ett par veckor i kylskåp innan placering i kläckaren utan att påverka fruktbarheten.

21 dagar senare kläcktes ungefär hälften av äggen och ut kröp små kycklingar, inte speciellt söta till att börja med men efter ett par timmar så hade de torkat och blivit så ulliga som den högra på bilden nedan.


Kyckling nummer 1 hjälper nummer 2 ut ut skalet.


Äggkläckaren i arbete....


 
Äggkläckaren med 2 ägg

Ett dygn gammal kyckling


Äggkläckaren är numera pensionerad, men i mer eller mindre funktionsdugligt skick. Efter första årets lyckade resultat modifierades kläckaren med fläktar för att få jämnare temperatur, men med sämre utfall.


Uppdatering

2009-05-25

Detta projekt drar fortfarande många besökare trots att det är 10 år sedan maskinen byggdes. De tillägg som kan göras är att maskinen byggdes i spånskiva enbart isolerad på ovansidan, lite mer isolering hade nog inte skadat. En svag lampa som med en dimmer alltid ger lite grundvärme som kompensation för värmeförlusterna kan ge en lite bättre reglering av temperaturen.

Sidorutorna var i dubbelt plexiglas, den öppningsbara mittluckan i en tjockare skiva plexi. Hygrometer är ett måste för att hålla koll på luftfuktigheten. Under sina tre veckor i kläckaren andas varje kyckling ut över 5 liter koldioxid som måste ventileras bort, samtidigt som luftfuktigheten bibehålls.

Temperaturen i äggkläckaren kan vara lite svår att mäta när glödlampor används som värmekälla, vi limmade aluminiumfolie på lamporna som skärm mot strålningsvärme till ägg och termometer.
Stig Hanefjord har diagram över den ideala temperaturen och luftfuktigheten i en äggkläckare.

Navigering